Wielozadaniowe zastosowanie kiwi. Owoc do zadań specjalnych.

Kiwi jest owocem, który odkryto w Chinach, jednak jego nazwa pochodzi z Nowej Zelandii, i nawiązuje do najpopularniejszego w tym kraju ptaka Kiwi. A dokładnie ma ona związek z jego wyglądem, który przypomina meszek znajdujący się także na owocu kiwi.
Kiwi jest owocem posiadającym bardzo dużo wartości odżywczych, posiadającym pozytywny wpływ na zdrowie, urodę, a także wykorzystywany jest w kuchni.
Owoce można spożywać razem ze skórką, jednak w naszym kraju zaleca się obieranie skórki, w której gromadzą się pestycydy. Najsmaczniejsze egzemplarze są miękkie i dojrzałe, a najwięcej witaminy C znajduje się tuż przy skórce, stąd najlepiej jest jeść owoc łyżeczką, wydrążając miąższ ze środka.

Kiwi wartości odżywcze:

– witamina C — już spożycie 1 dojrzałego owocu, zaspakaja dzienne zapotrzebowanie zdrowego, dorosłego człowieka na witaminę.
– witamina A,
– witamina E — najwięcej tej witaminy znajduje się w skórce.
– witamina K,
– witaminy z grupy B,
– potas,
– miedź,
– cynk,
– błonnik,
– kwas foliowy,
– magnez,
– glutation,
– chlorochina,
– inozytol,
– serotonina,
– cynk,
– luteina,
– kwasy omega 3,
– antyoksydanty.

Właściwości zdrowotne kiwi

Owoce kiwi mają właściwości alkalizujące, czyli odkwaszające organizm. Dodawane do sałatek lub spożywane na surowo działa antynowotworowo i wzmacniająco na układ immunologiczny.
Bierze udział w produkcji kolagenu i utrzymywaniu mięśni w dobrej formie, szczególnie u osób aktywnych. Spożywanie owoców kiwi korzystnie wpływa na wygląd włosów skóry i paznokci, przeciwdziała procesom starzenia się komórek organizmu i regeneruje je.
Dzięki zawartości witaminy K owoce wpływają na prawidłową krzepliwość krwi, a luteina wzmacnia wzrok, ponadto owoce stabilizują ciśnienie krwi i pracę serca, usprawniają pracę mózgu i wspierają funkcjonowanie nerek.

Właściwości odchudzające kiwi.

Kiwi jest owocem o dużej gęstości odżywczej i niskiej kaloryczności, dzięki czemu może być spożywane przez osoby na diecie redukcyjnej. Pestki owoców usprawniają perystaltykę jelit, a enzymy i kwasy owocowe usprawniają spalanie tkanki tłuszczowej.

 

Author: farmaprojekt.pl